Saturday, 28 January 2012

Muffin Pisang

MUFFIN PISANG

Bahan-Bahan

1.       150 ml minyak mazola
2.       150 ml susu segar
3.       150 gm gula custor
4.       100 gm telur / 2 biji ayam
5.       sedikit esen pisang / vanilli
6.       250 gm multi-purpose flour / tepung gandum biasa pun boleh
7.       15 gm serbuk penaik / 1 tsp
8.       80 gm pisang masak yg dilecek ( Pisang emas sedap dan wangi )
9.       Secubit garam ( Menambah perisa )
10.   50 gm cream cheese dipotong dadu / kecil  * Tambahan jika suka
11.   80 gm hazelnuts/walnuts * Tambahan jika suka
12.   60 gm pisang dipotong dadu / kecil * Tambahan jika suka

Cara :

1.    Ayak tepung bersama baking powder.
2.    Pisang dilecek hingga hancur.
3.    Minyak bersama susu segar, gula kaster, telur dan vanilli dicampur dan dikacau hingga sebati.
4.    Masukkan tepung yang telah diayak, kacau lagi hingga rata.
5.    Masukkan pisang lecek dan kacau dan kacau hingga sebati.
6.    Masukkan cream cheese, kekacang dan potongan pisang, gaul rata.
7.    Tuangkan adunan muffin ke dalam acuan muffin atau cupcakes
8.       Bakar selama lebih kurang 25- 30 minit dalam oven dengan suhu 180’C

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...