BROWNIES
Bahan-Bahan
1. 250gm mentega
2. 360 gm gula ( 1 ½ cawan )
3. 4 biji telur
4. 2 s/teh esen vanilla
5. ½ s/teh baking powder
6. 120 gm (1 cawan tepung gandum )
7. 90 gm koko / coklat powder ( lebihkurang ¾ cwn )
8. ½ cawan kacang cincang ( Kacang tanah ke, badam ke…ikut selera )
9. 150 gm choc chips ( ½ cawan – ini pun kalau suka boleh letak )
Cara :
1. Cairkan mentega dgn api kecil, matikan api dan masukkan gula. Kacau dgn whisk.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan terus kacau.
3. Masukkan tepung , baking powder dan serbuk koko. Gaul rata
4. Masukkan kacang dan choc chips.
5. Tuang ke dalam loyang yg telah digris
6. Taburkan hirisan badam di atas permukaan bahan ( Kalau suka )
7. Panaskan oven selama 15 minit.
8. Bakar dengan suhu 180’C selama 45 minit.
Bahan Cream Coklat.
1. 250 gm cooking chocolate
2. 1 sudu besar marjerin
3. 1/2 cawan fresh cream atau whipping cream
Cara:
Cara:
4. 1. Cairkan cooking chocolate secara double-boiler ( M/wave lebihkurang 3 minit )
2. Angkat dari air panas, masukkan fresh cream/whipping cream dan marjerin.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan ke atas kek dan hiaslah mengikut citarasa anda.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan ke atas kek dan hiaslah mengikut citarasa anda.
No comments:
Post a Comment