( Resepi cikgu Normah yang punya sentuhan masakan yang cukup menyelerakan )
Ikan patin Temerloh |
Gulai ikan patin yang dah dimasak |
Bahan :
- 1 ekor Ikan Patin
- 6 sudu besar tempoyak ( boleh kurangkan atau tambah )
- 30 biji cili api ( boleh kurangkan atau tambah )
- seketul kunyit hidup
- 2 kuntum bunga kantan ( dibelah )
- 2 batang serai
- Beberapa tangkai daun kesum
- 1 inci lengkuas
- 6 gelas air ( Sukatan air terpulang pada jumlah ikan dan kuah yang dikehendaki )
- Garam
- Ikan disiang dan dipotong kepada beberapa bahagian
- Basuh ikan dengan air garam untuk menghilangkan bau hanyir ikan.
- Kunyit, cili api dan tempoyak dikisar hingga sebati
- Serai, lengkuas dan halia diketuk
- Masukkan air dan ikan patin kedalam periuk.
- Masukkan semua bahan bahan yang dimesin dan yang diketuk
- Masukkan daun kesum dan bunga kantan
- Masak hingga mendidih, masukkan garam, rasa masinnya dan tutup api bila dah masak.
No comments:
Post a Comment