Bingka ubi kayu
Bahan-bahan
1. 6 cwn ubi kayu parut
2. 1 cwn gula Melaka / gula merah
3. 1st garam
4. 2 cawan jus pandan
5. 1 cwn pati santan
6. Minyak masak / marjerin utk menggris
Cara-cara
1. Bubuh ubi kayu parut dalam penapis. Biarkan dalam 1/2 jam supaya sejat airnya ( Jangan diperah ubi parut tersebut )
2. Cairkan gula melaka dengan jus pandan
3. Jus pandan dicampur dengan pati santan
4. Selepas itu satukan ubi dan garam kedalam mangkuk dan gaul rata
5. Tuangkan campuran jus pandan & santan sedikit2 sambil dikacau sehingga sebati.
6. Griskan loyang dengan minyak / butter dan tuang kan kesemua adunan.
7. Letak 4/5 hirisan butter atas adunan.
8. Panaskan oven selama 15 minit
9. Bakar pada suhu 170c selama 45 minit. Kalau belum cukup masak tambah lagi 5 minit masa membakarnya.
10. Sejukkan kuih bingka ini sebelum dipotong..
No comments:
Post a Comment