Wednesday, 11 January 2012

Kuih bingka ubi kayu

Bingka ubi kayu

Bahan-bahan

1.      6 cwn ubi kayu parut
2.      1 cwn gula Melaka / gula merah
3.      1st garam
4.      2 cawan jus pandan
5.      1 cwn pati santan
6.      Minyak masak / marjerin utk menggris

Cara-cara

1.      Bubuh ubi kayu parut dalam penapis. Biarkan dalam 1/2 jam supaya sejat airnya ( Jangan diperah ubi parut tersebut )
2.      Cairkan gula melaka dengan jus pandan
3.      Jus pandan dicampur dengan pati santan
4.      Selepas itu satukan ubi dan garam kedalam mangkuk dan gaul rata
5.      Tuangkan campuran jus pandan & santan sedikit2 sambil dikacau sehingga sebati.
6.      Griskan loyang dengan minyak / butter dan tuang kan kesemua adunan.
7.      Letak 4/5 hirisan butter atas adunan.
8.      Panaskan oven selama 15 minit
9.      Bakar pada suhu 170c selama 45 minit. Kalau belum cukup masak tambah lagi 5 minit masa membakarnya.
10.  Sejukkan kuih bingka ini sebelum dipotong..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...