Saturday, 11 February 2012

Cucur Udang


Cucur Udang / Bakwan



Bahan-Bahan :

1.        300 gram tepung gandum
2.        30 gram tepung beras
3.        20 gm tepung jagung
4.        50 gm jagung dlm tin (whole kernel)
5.        80 gram tauge
6.        2 biji telur
7.        Minyak untuk menggoreng
8.        2 sudu teh garam
9.        1 sudu teh gula pasir
10.      200 ml santan
11.      200 ml air
·      Sukatan air/santan boleh disesuaikan dengan adunannya supaya adunan tidak terlalu pekat atau cair.

Bahan dipotong :
1.    60 gram kobis (dihiris halus)
2.    80 gram lobak merah ( dihiris kecil memanjang / diparut )
3.    sedikit daun sup/daun bawang (dihiris)
4.    10 btg cili padi merah (dihiris serong)
5.    300 gram udang (dibuang kulit, dipotong kasar-kasar)

Bahan dikisar :
1.    4 ulas bawang putih
2.    8 ulas bawang merah  / 1 labu bawang besar
3.    1 sudu besar ketumbar
4.    1 sudu teh lada putih

Cara :
1.    Campurkan kesemua bahan-bahan, kacau hingga rata dan sebati. Rasa garamnya. Kemasinan ikut citarasa sendiri
2.    Panaskan minyak dalam kuali ( Sama macam nak goreng cokodok pisang ).
3.    Setelah minyak panas, ambil sesenduk adunan dan gorenglah sehingga garing
4.      Bila dah masak, boleh lah dimakan dengan cili sos sebagai pencicahnya.